onsdag 20. januar 2010

Ord om å holde ut

Hold ut!

Når jeg leser diktet 'Om å holde ut' skrevet av Tore Elias Hoel får jeg en følelse av at han kjenner noen som sliter eller at han sliter selv. Han prøver kanskje å si at det er vanskelig å finne ord som passer i vansklige situasjoner. Han nevner at det finnes mange ord for ubetydelige ting som snø, fjell, våpen etc, men ikke et enkelt ord om det å ikke gi opp.

Det handler om at selv om man kommuniserer med språk og gjør hverandre forstått med språk så strekker ikke alltid ord til.  

For å få leseren til å reflektere stiller forfatteren mange retoriske spørsmål. Leseren begynner da å vurdere sin egen situasjon til forhold til diktet og man kjenner seg igjen i følelsen der ord ikke strekker til. 

Diktet er vel også en kritikk, eller en tankevekker, om hva land bruker tid på. I norge bruker vi tid på naturen vår. På å bevare den, derfinere den og beundre den. I amerika bruker de tid på krigføring og våpen. Ingen av landene bruker tid på det som er viktig, nemlig individene og hvordan alle kan trenge hjelp til å holde ut i hverdagen, tror jeg forfatteren prøver å si.  

Man burde roe ned i hverdagen og tenke litt over hva som virkelig betyr noe, og det er som regel ikke hvorvidt det snør, hvorvidt man har den nyeste våpenteknologien men hvordan mennesker rundt deg har det og ikke minst hvordan du selv føler deg.

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden